

Scott R. Rocco, Ed.D. Superintendent

HAMILTON TOWNSHIP SCHOOL DISTRICT

OFFICE OF THE SUPERINTENDENT OF SCHOOLS

The James E. Stevenson Board of Education Building

90 Park Avenue Hamilton, New Jersey 08690

Telephone: 609-631-4100 ext. 3058 • Fax: 609-631-4103

Twitter, Facebook, YouTube, Instagram: @WeAreHTSD

Website: www.htsdnj.org

DISTRICT WIDE BLOCK SCHEDULING UPDATE #2

March 13, 2025

Dear HTSD High School Parents and Students,

As we continue to develop the high school block schedule for implementation next year, we want to keep you informed on a consistent basis about the process. A number of questions have been asked about what a student schedule would look like in a Day 1 and Day 2 block schedule.

So this Block Scheduling Update #2 focuses on that one item:

The student schedule for block scheduling.

Example Student Schedule*

The below student schedule is an <u>example for discussion purposes</u>. The block schedule is designed as a two day schedule (Day 1 and Day 2). Highlights of the student schedule include:

- Students will take half of their classes on Day 1 and half of their classes on Day 2.
- A lunch and activity block are scheduled every day. Some students will be scheduled for lunch
 first during this block of time and some students will be scheduled for lunch second for this
 period of time.
- The focus of the activity period is being developed at this time. Student input has started on what they feel they need and want during this time period. Our faculty is also beginning conversations about the most effective use of this time for our students.
- A full student schedule includes eight (8) classes. Half of those classes will be on Day 1 and half of those classes will be on Day 2.
- Each of the daily instructional blocks will be 80 minutes.
- Between each class we will have the traditional four minutes of passing time.
- School will start promptly at 7:50 am, as it does this year. Students are expected to be in the building and in their classrooms ready to learn before class starts at 7:50 am.
- School ends, as it does this year, at 2:30 pm.

Day 1	Day 2
Period 1 — 7:50 - 9:10 — 80 Minutes Geometry TEACHER Room #	Period 1 — 7:50 - 9:10 — 80 Minutes Art TEACHER Room #
4 Minutes of Passing Time	4 Minutes of Passing Time
Period 2 — 9:14 - 10:34 — 80 Minutes Physical Education / Health TEACHER Room #	Period 2 — 9:14 - 10:34 — 80 Minutes English TEACHER Room #
4 Minutes of Passing Time	4 Minutes of Passing Time
Period 3 — 10:38-11:08 — 30 Minutes Lunch and Activity Period Or Activity Period and Lunch	Period 3 — 10:38-11:08 — 30 Minutes Lunch and Activity Period Or Activity Period and Lunch
4 Minutes of Passing Time	4 Minutes of Passing Time
Period 4 — 11:12 - 11:42 — 30 Minutes Lunch and Activity Period Or Activity Period and Lunch	Period 4 — 11:12 - 11:42 — 30 Minutes Lunch and Activity Period Or Activity Period and Lunch
4 Minutes of Passing Time	4 Minutes of Passing Time
Period 5 — 11:46 - 1:06 — 80 Minutes Chemistry TEACHER Room #	Period 5 — 11:46 - 1:06 — 80 Minutes Introduction to Business TEACHER Room #
4 Minutes of Passing Time	4 Minutes of Passing Time
Period 6 — 1:10 - 2:30 — 80 Minutes Photo Technology TEACHER Room #	Period 6 — 1:10 - 2:30 — 80 Minutes World History and Technology TEACHER Room #

(* The actual student schedule produced in September on the App and PowerSchool will look different. This schedule is for example purposes only)

Sincerely,

Scott Rocco

Scott Rocco, Ed.D. Superintendent