
 
 
 

March 3, 2013    
REVISION TO TECHNICAL ASSISTANCE BULLETIN 2004-003 

 

Issue:  Treatment of Repairs to Rental Property and Rent for Re-rent 
November 2004 

 

A recent opinion issued by the Louisiana Department of Revenue, Revenue Ruling No. 13-003, 
addresses the taxable status of parts and materials purchased by lessors/renters for the purpose of 
repairing or maintain their own lease or rental property. The opinion also covered the repair of 
leased/rented property that is repaired by a third party. Thus, this new local interpretation is prompted 
as a guideline for use by local field auditors while on audit assignments. 
 
Background:  A previous opinion handed down in November 2004 on a local level suggested material 
and parts consumed during routine servicing and maintenance were not taxable when such events 
were performed by the lease or rental dealer on equipment they owned. However, the administration 
did hold out that repairs by third parties were taxable. Prior opinions were based on the erroneous 
interpretation of LA R.S. 47:301(10(a)(iii) which led to broadening the scope of the exclusion to 
envelope the questionable parts and materials consumed during routine service of rental equipment 
by owners. 
 
Issue:  Owners of tangible personal property who are in the business of leasing and renting the same 
property will occasionally repair or service their own property or have a third party perform the 
services necessary. The question arises on whether or not the repairs are taxable and/or whether parts 
and materials added/consumed are taxable when the owners of the equipment perform required 
services on their own property. 
 
The Law:  There are key definitions that lead to reaching a local decision which includes LA R.S. 
47:301(16)(a) the definition of “tangible personal property” and LA R.S. 47:301(7)(a) the definition of 
“lease or rental.” However, the really defining statute is in LA R.S. 47:301(10)(a)(iii) which provides an 
exclusion from sales tax for every item of tangible personal property that is sold with a purpose of 
lease or rental. Initially it was not realized, but as affirmed in the court case of International Paper 
Company v. East Feliciana School Board, the statute did not intend to exclude repair parts or materials 
necessary for the repair or maintenance of lease or rental equipment exposed by the exclusion. Also 
determined was that repair parts and materials installed as part of a repair service even when 
separately billed by a third party do not qualify for the exclusion provided by LA R.S. 47:301(10)(a)(iii). 
 
Conclusion:  The initial acquisition of equipment for “lease or rental” is not taxable as provided by LA 
R.S. 47:301(10)(a)(iii), but repair services to the equipment, parts and labor are taxable, effective 
March 1, 2013. Also, any parts or materials purchased to service or maintain lease/rental property by 
the owner shall be taxable as well, regardless of the rental classification, rent or re-rent. 
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