
:mTERNi\L RliMDlOE SERV.ICE 
P. 0. BOX 2508
CntCINNATr, OH 45201

Date�-HAR 2 l 2007

HOT Parents Booster Club 

P.O. Box 77222 

Waco, TX 76777 

Dear Appli.ea:o.t: 

we ue pleased to il'lfo:rm Yo 
ex:eitg?t status we have dete 
under section 501( ) of the 
deduotible under 170 o 
tlU( deductil:)le 
or 2522 of the 
regarding you:r: 

Eml;>lover Identification NUmber: 

DLN: 00-0012345

contact Pe�son: 

DIAD M GENTRY 

contact Tele 

(877} 829-

Accou:nting 
May 31

Public C 
170 (b) (l' ( 

Form 990 ae 
Y)iHt

Eff 

Int ll361 

�� ""1�" 
"¾J 

"""', "'·""/',, ... 

-�Witaw of your a,pp1ioation f o:r tax
you •• ,e:JC$mpt front Federal income t� 

Re ' ' coa.e. C!ontr:J.:butions to you are 
� YOU: also qua1ified to receive 

or gift• u:a4� section 2055, 2106 
ld help reeolve·any queations 

it in your pemanent records. 

Inform.ation for Exempt orga=.izations O'Dder Section 
helpful in£o:cmation about your �esponsibilities a� a.n exempt 

l.tette:t:' J.045 (DO/CG) 

Please see enc 
S01{C}(3} for 
orgenizat.i~.;-

'"'·-

cti~-0,.~)c) (3} of tl;l.e Code are further classified 
ivat,f ✓founda.tim:us, b!.tring y(.1U:J:'; aavanoe rulinSJ 

lie c.lla.rity. Your advance rulillg period 
you.r exemption «11.d ends with aQ.VaXlce ruling 

o:C the letter. 

o£ your a~e ruling period, we wi.ll aend you Form 
far Advance RuHng Pariod. You wi1l have so day-s aftex 
ruling period to return the eQmPleted for:m. We v:1.11 

ting, about your public cb.ar:ity .stat.us. 
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we have sent a copy of this letter to your representa.tive as indicated in your 
power of attorney. 

Sincerely, 

C:Ji., ~~ ...... 
Lois Q. Jrn~r 
t>irecto:r:, Exempt organizations 
Rulings and Agreements 

, 

Bnciosures; lllfoxma.tion tor organizations Exempt under Section 501(0) (3) 
Statute Bxtasion 

Letter 1045 (DO/CG) 
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::t~ORMA.TION FOR ORGANIZATIONS~ UNI'>ER SECTION 501(c) (l) 

WimRE TO GET FO:RMS AND H:BLP 

You can obtain forms and instructions by calling toll free 1-800-829-3676, 
through the Internet Wel) site at www.irs.guv, and at local tax assistance 
centers. 

You can obtain a(td.itional information a.bout most topics discussed below through 
our customer service function by ealli.ug toll free 1•877-82&-ssoo, or ou our 
Wel> Site at www.irs.gov/ep. In addition, you shou1d sigD up fo~ Exempt 
o~ganization•s EO Update,. a regular e-ma.il newsletter that highlight• new 
information posted on thel erui.rities pages of irs. gov. To subscribe, go to 
www.irs.gov/e.o and click on 11EO Newslette:r. 0 

NOTIFY 1J'S ON THESE MA'l'TERS 

Lf you change your zuune,i' ddress, purposes, operations or 
support, please in£~:nn ou TE/GE .so Dete:rm:i.nations Office 
address: Inte:rnal aeven Service, P.O. Box 2soa, Cine· 
U you amend your organizjl.tional document or by-la 
the EO Deteminaeious Off~~ with a copy oft. 
use your employer identification n 
correspondence with the Ip.tem~t:1 

et fil.e Form 990, Return 
~ax ~f your tion letter states that 
90, you a:re exempt from theee requirements. 

eipte are normally more than $25,000, you must file 
-zz w.'th the Ogden Submission Processing Cente:r, Ogden, tJT 

You are eligible to file fOrm 990-EZ if your g:coss receipts are normally 
:between $25,000 and $100,000, and your total assets are lees than $250,000, 
You must file the com,g,lete Form 990 if your ~ross rec&ipts are over $100,000, 
or your total assets are over $250,000. The P'o:rm 990 instructionA;: IIPbow how to 
compute your · "normal n receipts. 

Form 990 Schedul.e A is required for bot.h Fo:an 9110 and Porm 990-EZ, 

organizations With Gross Receipts of $25,ooo or Less 

i:-or tax periods :beginning after Dece:mber 31, 2006; you must file au annual 
electronic notice if your gross race1pts are normally $35,000 or less. 
Alteniadvely, you ma.y file a complete FOrnt 990 Ira.ck.age it we send one to you. 

Exceptioni Section 509(a) (3) supporting orglililizatio:ns muet file Porm 990 or 

Letter 1045 (DO/CG) 
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Fom 990-BZ e'Verl if gross receipts are no:nnally $25,000 or less. xowever, 
supporting organizations of religious groups with gross receipts that are 
no:r:mally $5,000 or less may file an annual electronic notice instead of 
Form 990 or Form 99·0-EZ, 

Due Date of Return or Annual Electronic Notice 

Your return or annual e.leet:ronic notice is due by the 15th day of the fifth 
month after the end of Your annual accol.lllting period. There are pena1ties for 
failing t;o file a coq)lete return timely. ttor additional. :Lnfo:r:mation on 
penalties, see the Fo:nn 990 instructioDs or ca11 our toll free number. 

Revocation of '.Pax-Exempt status 

For tillt periods beginning after December 31, 2006, your tax-exempt status will 
be revoked a.s of the filing due date of the third year if you fail to file for 
three consecutive years Pom 990, Form 990•EZ, or the annual e1ectronic notioe. 

' • , 4 

If your tax-exempt status is revoked .because you faile4 
consecutive yea.rs, you must ;reappiy for exemption user 
fee, 

ii. regular trade 
Ta:it and required 

RetUril. '.t'here are 

~:rom of your exeb:lpt activity, 
fund.raisers conduqted by volunteer ~orkers, or ~here 

t_ed merchandise is sold, and. 

3. Incom.e from routine investments such as cextificates of deposit, 
savings accounts, or stock dividends. 

There are special rules for income derived from real estate or other 
investments purcihased with hon-owed f1J.J:ld.s. This.income is ca1led 11 debt. 
finanoed11 income. For additional. info:mation rega.r¢i.ng unre1ated bueiness 
income tax, see Pul:ll.icati.on 5.98, Tax on t.Jn:related ituainess :Income of lhenpt 
Organizations, or call our toll fre.e number shown above. 

POBl'.t:tC INSPECTION OF APPLICATION AND INFORMATION UTUR'N 

You are required to ma.ke your annual information return, Form .9.90 or 
Form 990-EZ, available fo~ public inspection for three ye.are after the later 
of the due date of the return, or the date the retu:rn is filed. This ru1e also 
applies to any Fo:.r:m 990-T ~iled. after August 17, 2006, -rou are also required 
to make ;available for public inspection your exemption application, any 
supporting docum.exits, and your exempti0ll letter, You mu.at a1;,;o p:i:ovide copies 

Letter 104S (DO/CG) 
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of these documents to any :i.nd.ividual 1 upon written or in person request, 
without charge othe~ than reasonable fees for copying and postage. 

You may ful£ill this reqw.reme:nt by placing these documents on the lnte:r:net. 
Penalties tnay be imposed for failure to comply with the•e requirements. 
1\.dditi~l information is available in Publication 557, Tax-Exempt status for 
You..i: organization, or call our toll free number sho'4m above. 

contril:rutiozis to you a.re deductible only to the extent tha.t they a.re gifts aru;l 
no consideration i.s receiV'ed iii return. Depend.ing on the cd.rcumsts:nces, tieket 
purchases and similar payments in conjunction with fund.raising events may not 
qualify as fully deductible contributiona •. 

CON'.t'RllltJTIONS OF $250 OR MO~ 

.Dono%."s must have writteu substantiation from the charity for any charitable 
contribution of $250 or more. Al.though it is the donor's responsibility to 
obtain written substantiation from the charity, yQU can assist don.ors by 
providing a written statesnent 1iating any cash c::ontributi descr g any 
donated property. 

This written statement must be provided 
is no preseribed fo:r:mat fer the written 
electronie (e-mail} or COl'llp\\ter-

·However, yo'W!' 
support the donor's 

· or other fl\Ollet gift made on or after 
claim a tax deduction unl.esa the donor 

e0ntributiou in the form of eithe~ a bank record 
ce ed check) or a wr:i,tten comnnuuca.tion from the charity (such 

ipt or letter) sho1r1ing the name cf the charity, the date of the 
contribution, and the amount of the colltri.bution. 

For add.itional information regarding donor subst~tiation, see Publication 
1771, Ch~itable COntr:U>ution~ - substantiation an.4 Disclosure Requirements. 
For information al:>out the valua.tion of donated property, .see Publication 561, 
Determining the value of Donated Property. 

CON"l'RD3t1Tl'.ONS OP MO.RE THAN $ 7 S AND 
Cl5A.R.l'rt PROVXDBS GOODS OR SERVICES 

You must provide a '1:ritten dieolosure statell\ent to donore who receive goods or 
services from YOl.l in eJtchange for contributions in excess of $75. 

Contribution deduQtiona a.re allowable to donors only to the extent their 
contr.ibutions exceed the value of the good$ or services received in exqiange. 

Letter 1045 (00/CG) 



Ticket purchases a:rid similar paY111enta in conjunction with fund:rai~ing eveuts 
may not necessarily guali:£y ae fully ded~ctible oontril>utions, depending on the 
ci:(cumstanoes. lf you c::omiuct funara.ising evim.ts such as benefit dimlera, 
shows, memberShip drive&, etc., where eomething of value is received, you are 
required to provide a written statement informing d®ors of th.a fair market 
value of the specific items or services you provided in exc::han,ge for 
contributions of more than $75, 

YOU should provide the written disclosure statement :in advance of any event, 
deterll\ine the fair market vill.ue of any benefit :received, determine the amo'lmt 
of the contribution that is deductible, and state this information in you: 
:fund.raising materials such as solicitations, ticket-s, and receipts. The amount 
cf the contribution that is deductible is limited to the excess of any money 
(and the val.ue of any property other than money) contributed by the donor less 
the value of goods or sel'ViCes provided by the cbilrity. Your dJ.ecloeure 
statement should be made, no l~ter than, a.t the time payment is received. 
Subject to eerta:.m exceptions, your disclosure responsibility applies to an.y 
funtiJ:"aising circumstances Where each complete pa':(l\'1ellt, including the 
contribution portion, exceeds $75. For additional information, see Publication 
1771 and Publication 526, CJ:.larital>le Contributions. 

W<;CESS IIENEll'lT TRANSACTION'S 

Excess benefit transactions are govemed by 
benefit transactions involve situs.ti 
provides em um::easonable benefi 
substantial influence ov 

an excess b 
the t 

t 

ise 
here 

, you should 
tion on how to 
f.or Jllorm 9go and 

loyees, you are subjeat to income tax "1ithho1ding and the social 
taxes imposed un4er the P'ederal 1ns1.1.ra.noe Contributian Act (PICA), 

You are required to witbhol~ Federal income tax from your employee's wages md 
you are ;required to pay FICA on each employee who i13 paid more tllan $100 in 
wages during a calendar year. TO know how much incom.e tax to wi.t:hhol.d, you 
~bould nave a Form w-,, Employee 1s Witbholdin~ Allowance Certificate1 on file 
for ea.eh employee. Organizations described in section SOl(o) (3} of the cede 
are not required. to pay Fede:r;al Unemployment Tax Act (Ft1'!'A) tax. 

Emp1oyrnent taxes are reported on Po:rm 941, Employer's QUarterly Federal. Tax 
Retw:n. 'l'he requirements for withholding, depositing, reporting and paying 
employment taxee are explained in Circular m, Employer•s Tax Guide, 
{P\Wlication lS), and Employer• e supplemental Tu Guide, (Pliblication 15-A). 
'l'he$e pub1ication.s explidn your tax respons.ibilities as an employer. 
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Churches J11AY employ both ministers and church workers • Employees of churches 
or church-controlled organizations are sw::iject to income tax withholding, but 
may be ex.empt fr<:1m FICA taxes. Churches are not required to pay FUTA tax. l:n 
.eiddition, although ministers ue generally common law employees, they are not 
treated as employees for employment tax purposes. These special employment tax 
rules for members of the clergy and religious workers are explained in 
Publication. 517, Social security and Other Information for Membe~s of the 
Cle:i:gy and Religious workers. Churches should also con.suit P'Ublications 15 ~ 
ls-A. Publication 1828, Tax Guide for Churches and Religious Organizations, 
also discusses the various benefits a.n.d responsibilities of these organizations 
under Federal tax law. 

P'UBL1C CHARITY STATUS 

Every orva:r.iza.tion tbat qualifies for tu-~emption as an o:rganiza.tion 
desQ~ibed in seetion 501(c){3) is a private foundation unl.ess it falls into one 
of the categories specifically excluded from the definition of that term 
[ref•rred to in section 509{a) (1), (2), (3), or (4)1, xn effect, the 
definition divides these organizations into two classes, name1y private 
foundations a.n4 public cb.arities. 

'l'he Co<ie section under which you are classified as a publi 
the heading of your exemption l.etter. 'l'his determi 
information you provided and the request ycu 
application. Pleue refer to Publicati ut 
public charity statua. 

that make g:rant:s to 
that was not d.eecr.ibed 

the px-ogram. 

to an individual. a.s a grant must be ma.de on a. true 
is in furtherance of the pu:rposes for which you a:re organized. 

&, you should keep adequate records and case histories that demonstrate 
that grants to individuals serve your charitable purpQsea. For example, you 
should be in a position to subEtt:antiate the basis fo:;- grantts awarded to 
irulividua1s to relieve poverty or under a scholare?J.ip or ~cation loan 
program. case histories regarding grants to !nd1viduals ahoul.d show names. 
a.dd:t"esses, purposes of grants, ma.nner of selection, and relationship (if any} 
to members, officers, trustees, or douors of ftmds to you.· 

Fo~ more into:rmation on tbe exclusion of schola:t"sbips from income by an 
individual recipient, see Publication 970, Tax Benefits for Education. 
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