Attorney General’s Opinion is the same one the State has been litigating in Court
with School Districts regarding the Inflation Funding and losing.

Question Presented
The Classroom Site Fund ("CSF") in A.R.S. § 15-977 provides funds for various
increases in "teacher" compensation. Are these compensation increases limited to
traditional classroom teachers or are other school district or charter school
employees who provide instruction to students also eligible?

Analysis
The additional funding is targeted to expenditures that increase student
achievement, and the term "teacher" should be read in a way that furthers this goal.

Although the Legislature has not defined "teacher,” it has defined "certified
teacher" and "certificated teacher." A "certified teacher" is someone certified as a
teacher who "renders direct and personal services to school children in the form of
instruction related to the school district's educational course of study and who is
paid from the maintenance and operation section of the budget." A.R.S. § 15901(
B)(5). A "certificated teacher" is someone who holds a certificate issued by the
Arizona State Board of Education allowing him or her "to work"” in Arizona
schools and who is employed under contract in a "position which requires
certification,” except that it does not include any psychologist or administrator who
devotes less than 50% of his or her time to "classroom teaching." A.R.S. §
15501(2).(1) Thus, under Arizona law, certain school employees, such as librarians
or counselors, can be "certified teachers" or "certificated teachers” without being
traditional classroom teachers.

The analysis does not end here, however, because the Legislature did not restrict
the compensation increases under § 15-977 to only "certificated teachers" or
"certified teachers." Instead it chose the more general term "teacher.” The
Legislature is presumed to know the state of the law when it amends a statute,
Wareing v. Falk, 182 Ariz. 495, 500, 897 P.2d 1381, 1386 (App. 1995), and
statutes should be interpreted in conjunction with other statutes which relate to the
same subject or have the same general purpose. State v. Thomason, 162 Ariz.

363, 366, 783 P.2d 809, 812 (App. 1989). Based on these principles, the general
term "teacher" automatically encompassed all employees included within the more
specific terms "certificated teacher," A.R.S. § 15501(2) and "certified teacher,”
AR.S. § 15901(B)5).

Given the possible variations in job descriptions, "there is no necessity to impose a
rigid formula to determine whether [an employee] should be considered a teacher”



when an employee spends "a substantial portion of . . . time with students or
involved in student related matters." Hillhouse v. Rice Sch. Dist. No. 20, 151 Ariz.
348, 350, 727 P.2d 843, 845 (App. 1986) (holding that counselor is a teacher for
purposes of the Teacher Tenure Act); see also Ariz. Att'y Gen. Op. 184065 ("[A]
determination of whether a particular employee . . . [is a teacher] would depend
upon that employee's specific duties and should be judged on a case by case
basis."). Instead, school districts and charter schools should apply the general
principles set forth in this Opinion to particular situations based on their specific
facts.



